20 Aralık 2014 Cumartesi

SANFRANCISCO MACERASI COIT TOWER İLE DEVAM EDİYOR

Sanfrancisco 'nun meşhur inişli çıkışlı caddeleri

SanFrancisco benim gördüğüm Amerikan şehirlerinin içinde sanırım Newyorktan sonra en canlı şehir. Bir kere 24 saat yaşayan bir şehir. Diğer Amerikan şehirleri gibi izole durmuyor, hayatın içinde insanlar. Yolda giderken taxi çevirebiliyorsunuz ya da  adım başı bulunan dükkanlardan alışveriş yapabiliyorsunuz. Ama bu kadar çok evsizi de bir arada görmemiştim. Nerede ise adım başı evsiz  yani Amerikadaki ismiyle homeless var Sanfrancisco da.  Bu Amerikada artık bazıları tarafından kabul edilen bir yaşam bicimi haline mi geldi diye düşündüm bir an. Çünkü dünyanın polisliğine soyunan bu kadar güçlü ve zengin bir devletin homless vatandaşlarına yardım etmemesini başka türlü aklım almıyor. Neyse bu onların sorunu,  biz Sanfranciscoyu gezmeye geldik .

San Francisco dik ve inişli çıkışlı sokakları, ilginç tramvay sistemi, benim hiç hoşlanmadığım Çin mahallesi ve o muhteşem Golden Gate köprüsü ile çok güzel bir şehir. 




Veee Sanfrancisco'nun nerede ise kendi kadar ünlü Tramvayları


Kaldığımız otel Union Squere denilen bence Sanfrancisco'nun tam kalbi olan meydandaydı. Bu meydanda bir çok ünlü mağaza ve restautrantı bulabiliyorsunuz. Mesela bizim otelin tam karşısında benim Amerikada en sevdigim restaurantlardan biri olan Cheescake Factory vardı. Tabii ki her yerde olduğu gibi gene kapısında sıra vardı ama olsun ne gam kongre sonrası tatildeyiz, vakitten bol bir şey yok.

Kongre bitene kadar malum düzen. Gündüz kongre salonları, gece "nerede ne yenilir, hadi şu restauranta gidelim, dün bir yer keşfettik, yemekleri çok güzeldi siz de gidin" gibi rutin geçti.  Arkadaşlar döndü ve biz 3 kafadar kaldık.

Sanfranciscoda 2 günümüz var. Sıkı bir program yaptık. Önce Sanfranciscoyu bir fethedelim, sonra civar yerleri de gezeriz dedik ve başladık Sanfrancisco kazan biz kepçe.

Önce herkesin mutlaka görün dediği Çin mahallesine gittik. Bana göre zaman kaybından başka bir şey değil. Bildiğiniz Çin ürünlerinin satıldığı bir mahalle. Ama kendi kültürlerini bu kadar koruyup kabul ettirmeleri de şapka çıkarılacak bir konu o da ayrı. Neyse şöyle bir yürüdük, yetti bize.


Çin mahallesinde beni tek ilgilendiren bu muhteşem Graffiti ler 

Sanfrancisco da meşhur Çin Mahallesi


Sonraki istikamet Coit Tower.

COIT TOWER 


 Coit Tower   Telegraph Hill üzerine kurulmuş bir kule.
Coit Tower' a Çin mahallesinden yürüyerek gidebiliyorsunuz. Biraz yokuş çıkmak gerekiyor ama etrafta ne var ne yok görmek açısından oldukça faydalı oluyor yürümek. Coit Tower 1933 yılında Lillie Hitchcock Coit adında egzantrik ve hayırsever bir bayanın Sanfrancisco'nun güzelleştirilmesi için bıraktığı miras ile O'nun anısına inşa ediliyor. Coit Tower 87 metre yüksekliğindeki Telegraph tepesi üzerinde inşa edilmiş ve  63 metre yüksekliğinde. İçine girip dolaşabiliyorsunuz. Giriş ücreti yetişkinler için 8 dolar, yaşlılar ve çocuklar için 5 dolar.  Asansör ile yukarı çıkabiliyorsunuz . Asansörde çok kuyruk vardı biz beklemek istemedik. Kule zaten bir tepe üzerinde kurulu ve şehri panoromik olarak gayet güzel görebiliyorsunuz. Bir 63 metre için yarım saat beklemek çok anlamlı gelmedi bize. Kule'nin dört bir yanından panoromik ve muhteşem bir Sanfrancisco manzarası ayaklarınızın altına seriliyor . Sanırım gece daha da güzel olur . Kule ziyareti sabah 10.00 ile akşam 18.00 arasında yapılabiliyor. Kulenin içinde bir şey yok ama panoromik manzara için mutlaka gidilmesi gereken bir yer.


Coit Tower dan muhteşem bir Sanfrancisco manzarası

Coit Towerdan başka bir açıdan bu sefer Bay Bridge ayaklarımızın altında 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder